Gerekçe: 2021-2027 yıllarını kapsayan Ufuk Avrupa Programı'na göre tüm yükseköğretim kurumlarının, araştırma merkezlerinin ve kamu kurumlarının çağrılara başvurabilmeleri ve fon alabilmeleri için “Kurumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı” (Gender Equality Plan – GEP) yayınlamış olmaları gerekmektedir.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde görev yapan akademik ve idari tüm personel için fırsat eşitliği yaratılması üniversitemizin sorumluluğundadır. Personelimizin kişisel ve akademik gelişimini destekleyecek bir üniversite ortamını oluşturmak temel amaçlarımızdan biridir. Cinsiyet eşitliğini sağlamak adına Üniversitemiz, kuruluşundan itibaren hem akademik hem de kurumsal düzenlemeler yapmaktadır. Bu çerçevede öncelikli olarak Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuştur. Merkez, Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi adıyla, 16 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelikle kurulmuş; 02 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 31352 sayılı yönetmelikle, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” olarak değiştirilmiştir. Akademik ve idari personel ile öğrencilerin farkındalıklarını arttırma yönünde Merkez tarafından kurumsal düzeyde birçok etkinlik düzenlenmektedir. Hazırlanmış olan Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı çerçevesinde de yeni faaliyetlerin yapılması planlanmaktadır. Ayrıca, Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı açılan Kadın ve Aile Çalışmaları Anabilim dalında toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyecek yönde dersler verilmekte ve bu konuda lisansüstü tezler yazılmasını sağlayarak süreci desteklemektedir.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı aşağıda belirtilen beş temel alanı kapsamaktadır:
1. İş yaşam dengesi ve kurum kültürü
2. Liderlik ve karar vermede cinsiyet dengesi
3. İşe alım ve kariyer gelişiminde cinsiyet eşitliği
4. Cinsiyet eşitliği algısının araştırma ve eğitim içeriğine entegrasyonu
5. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı önlemler.
Bu temel alanlarda, Üniversitemizin mevcut durumu ve planlanan eylemler aşağıda sunulmuştur.
-
İş-Yaşam Dengesi ve Kurumsal Kültür
Mevcut Durum:
-
Kurum içi cinsiyet eşitliği farkındalığının artırılması amacıyla Üniversite bünyesinde kurulmuş olan Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi yaşam boyu öğrenme ve farkındalığa ilişkin çalışmalar yapmakta; kadın sorunları üzerine araştırma, destekleyici çalışma ve uygulamalar gerçekleştirmek amacıyla faaliyet göstermektedir.
-
Üniversitemiz öğrencilerine, akademik ve idari personeline yönelik hazırlanan memnuniyet anketleri, öğrencilerimizin mezun olmadan önce doldurdukları mezuniyet anketleri, öğrencilerle yapılan toplantılar, odak grup görüşmeleri ve akademik birimlerle rektörlüğün yapmış olduğu toplantılar ile her dönem düzenli olarak iç paydaşlarımızdan geri bildirim alınmaktadır. Bu geri bildirimler ile üniversitemizin iç paydaşlarına sağlamış olduğu hizmetler değerlendirilmekte ve gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Böylece bu geribildirimlerin kalite güvence sistemimize katkı vermesi sağlanmaktadır.
Planlanan Eylemler:
-
Cinsiyet eşitliği konusunda bireysel ve kurumsal olanakların anket verileriyle irdelenmesi.
-
Her yıl düzenlenen Memnuniyet Anketlerine, cinsiyet eşitliğini ölçmek üzere sorular eklenmesi.
-
Akademik ve idari personelin, cinsiyet temelli talep ve önerilerinin anket aracılığıyla toplanması.
-
Liderlik ve Karar Vermede Cinsiyet Dengesi
Mevcut Durum:
-
Kadın rol modellerinin öne çıkarılması amacıyla Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından alanında başarılı bilim kadınları ve kadın yöneticilerle özel söyleşiler düzenlenmektedir.
-
Karar alma süreçlerinde Üniversite komite ve komisyonlarında cinsiyet eşitliğinin dengelenmesine özen gösterilmektedir.
Planlanan Eylemler:
-
Alanında başarılı bilim insanları ve yöneticilerle özel söyleşilerin artırılması.
-
İşe Alım ve Kariyer Gelişiminde Cinsiyet Eşitliği
Mevcut Durum:
-
Kadın akademisyenler akademik yükselmeleri konusunda teşvik edilmektedir.
-
Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen seminer ve söyleşilerle akademik ve idari personele, cinsiyet eşitliğine dayalı hak ve sorumlulukları konusunda farkındalık kazandırmaya çalışılmaktadır.
Planlanan Eylemler:
-
Cinsiyet eşitliği farkındalığını yeni seminerlerle artırmak.
-
Kariyer geliştirme programları düzenlemek
-
Cinsiyet Eşitliği Algısının Araştırma ve Eğitim İçeriğine Entegrasyonu
Mevcut Durum:
-
Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı açılan Kadın ve Aile Çalışmaları Anabilim Dalı’nda cinsiyet eşitliğini destekleyecek yönde Kadına Yönelik Şiddet, Aile İçinde İncinebilir Risk Gruplarında Şiddet ve İstismar, Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmalarında Yöntem, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bağlamında Kadın Hakları, Toplumsal Cinsiyet, Kadın ve Sağlık, Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları, Medya ve Kadın, Yerel Yönetimlerde Kadın Temsili gibi cinsiyet eşitliği üzerine dersler açılmıştır. Bunun yanında Üniversitemiz Tıp Fakültesi Lisans ve uzmanlık eğitiminde cinsiyet eşitliğininin sağlık sistemi ile ilişkisi, cinsiyet eşitsizliğinin yaratacağı sağlık sorunlarının çözümüne yönelik zorunlu dersler verilmektedir.
-
Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı açılan Kadın ve Aile Çalışmaları Anabilim Dalı ile toplumsal cinsiyet araştırmalarında disiplinlerarası çalışma ve koordinasyon mümkün olmaktadır.
Planlanan Eylemler:
-
Üniversitenin akademik birimleri ve araştırma merkezleri tarafından yürütülen araştırma projelerinin teşvik edilmesi amacıyla Proje Ofisi Koordinatörlüğü tarafından proje yazımı ve fon bulma konularında verilen desteğin arttırılması.
-
Üniversitemizdeki Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarında cinsiyet eşitliği derslerinin açılmasını sağlamak.
-
Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı Önlemler
Mevcut Durum:
-
Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel taciz konularında akademik ve idari personel ile öğrencilere yönelik farkındalık eğitimleri düzenlenmektedir.Ayrıca Tıp fakültesi lisans ve uzmanlık eğitiminde cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel taciz konularında zorunlu dersler verilmektedir.
Planlanan Eylemler:
-
Cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel taciz konularında destek mekanizmalarının kurulması ve güçlendirilmesi amacıyla Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne destek personelinin alınması.
*TNKÜ Senatosunun 08.02.2023 tarihli, 07 Karar Sayılı toplantısında kabul edilmiştir.