2020-04-22

TBMM’nin Kuruluşunun 100. Yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı



 

Mustafa Kemal ATATÜRK, 19 Mayıs 1919 yılında Samsun’a çıkarak Ulusal Kurtuluş Savaşımızı başlatmış, Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan kararlar ile de “Ulusun egemenliğini yine ulusun sağlayacağını” ortaya koymuştur. İstanbul’un işgal edildiği, Yunan ordusunun Batı Anadolu’da ilerlediği, iç isyanların sürdüğü ve çok yönlü bir varoluş mücadelesinin verildiği bir ortamda, 23 Nisan 1920 tarihinde, Ankara’da, Büyük Millet Meclisi’nin açılması Türkiye Cumhuriyeti’nin inşasında çok önemli yere sahiptir. Çünkü 23 Nisan 1920 tarihi, Mustafa Kemal’in milli egemenlik ilkesini, Milli Mücadele’nin ve kurulan devletin temeli olarak ortaya koyduğunun ve Türk Milletinin kendi geleceğini kendisinin belirleyeceğinin simgesidir.  

1921 yılında, Türk Milletinin bağımsızlık yolundaki kararlılığının tüm dünyaya ilan edilmesi amacıyla 23 Nisan günü, “Milli Bayram Addine Dair Kanun” ile ilk ulusal bayramımız olarak kabul edilmiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK bu bayramı, çocuklara verdiği değerin ve duyduğu güvenin simgesi olarak onlara armağan etmiştir. Bayram 1927 yılından itibaren Türkiye Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin öncülüğünde kutlanmaya başlanmış ve 1929 yılında Çocuk Haftası’na dönüştürülmüştür. 1979 yılında ise ilk defa, altı ülkenin katılmasıyla bayram uluslararası boyuta taşınmış ve Türkiye ulusal bayramını bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olmuştur.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NAKSAM) olarak, Başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, Silah Arkadaşlarını, Kahraman Şehit ve Gazilerimizi sevgi, saygı ve minnetle anıyor; özgürlük, eşitlik ve adaletin dayanağı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin kuruluşunun 100. Yıldönümünü ve Milletimiz ile sevgili çocuklarımızın “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını” büyük bir gururla kutluyoruz.