Merkezimiz Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 18.04.2011 tarihli toplantısında alınan karar neticesinde Namık Kemal Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NAKSAM) adıyla, 16 Mayıs 2012 tarihli 28294 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Namık Kemal Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği ile  kurulmuştur.
 

02 Ocak 2021 tarihli 31352 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği" ile merkezimizin adı “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” olarak değiştirilmiştir.

Merkezimiz, Rektörlüğe bağlı akademik bir birimdir. 

Kadın ve aile yaşamı, sorunları ve geleceğine yönelik bölgesel ve ulusal çerçevede çözümler üretebilmek amacıyla, toplumsal, kültürel, ekonomik, politik, hukuki, sağlık ve çalışma hayatı ile ilgili hususlarda faaliyetlerde bulunmak, konuya ilişkin çalışmalar yapan ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak çalışma konularını oluşturmaktadır.

Merkezimiz Şubat 2020'den itibaren Üniversitemiz Rektörlük binasının 2. katında kendisine tahsis edilmiş olan ofiste faaliyetlerini deam ettirmektedir.

Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde disiplinlerarası eğitim vermek üzere Kadın ve Aile Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans programı, Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 27.01.2021 tarihli toplantısında uygun görülerek açılmıştır.