2020-11-25

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü



 

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”, 17 Aralık 1999 tarihinde kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile ilan edilen bir gündür. Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde yaşanan bir dizi olaya dayanmaktadır.

Kadına yönelik şiddet, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi'nin birinci maddesinde “Kamusal ve özel alanda gerçekleşen, kadınların fiziksel, cinsel, duygusal zarar görmesiyle sonuçlanan ya da sonuçlanması olası her türlü cinsiyet temelli şiddet eylemi veya bu eylemin yapılacağına ilişkin tehdit ya da zorlama ve keyfi olarak özgürlüğün kısıtlanması” olarak tanımlanmaktadır. Kadına yönelik şiddet kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan, cinsiyet eşitliğinin sağlanamamasından kaynaklanan, kadınların insan haklarını ihlal eden eylemlerdir.

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun 8 Mart 2012 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edilmiş ve 20 Mart 2012 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir Kanuna göre; Kadına yönelik şiddet şöyle tanımlanır. Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan ve bu Kanunda şiddet olarak tanımlanan her türlü tutum ve davranışlardır. Bugün Türkiye’de ve Dünya’da şiddetin en çok karşılaşılan şekli kadına yönelik şiddettir.

Günümüzde gelişen kadın hareketine ve insan hakları savunucularına rağmen kadınlar hala şiddetin değişik biçimlerine maruz kalmaktadırlar. Dünyanın dört bir yanında kadınlar; toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, erkek şiddetine, tecavüze, tacize, savaşa, ırkçılığa ve ayrımcılığa, ekonomik ve psikolojik şiddete karşı kadın dayanışmasını büyüterek mücadelelerine devam etmektedirler.

Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NAKSAM) olarak biz de kadınlara gösterilen şiddetin her biçimini kınıyor, her türlü şiddetin olmadığı daha mutlu ve huzurlu bir dünyada yaşamayı diliyoruz.