2020-05-18

19 Mayıs Mesajı



 

19 Mayıs 1919, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıktığı ve İtilaf Devletlerine karşı "Ya İstiklal, Ya Ölüm" diyerek Ulus Egemenliğine dayanan, tam bağımsız bir devlet kurma kararının yaşama geçirildiği gün olup, Türkiye Cumhuriyeti tarihimizin başlangıcı kabul edilmektedir.

Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında “Gazi Günü” adıyla Samsun’da kutlanmıştır. 24 Mayıs 1935 tarihinde ise “Atatürk Günü” adıyla resmi nitelik kazanmıştır. Beşiktaş Spor Kulübünün girişimiyle, Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan ilk 19 Mayıs, yüzlerce Galatasaray ve Fenerbahçe forması giymiş sporcunun katılımıyla spor günü haline gelmiştir. Bu günden kısa bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi’nde Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi amacıyla “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adıyla her yıl kutlanmasını teklif etmiştir. Aşeni’nin bu önerisi kabul edilmiş ve Mustafa Kemal Atatürk’ün de onayıyla yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu milli bayramımızın adı 1980 yılı sonrasında "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirilmiştir.  

Ayrıca 19 Mayıs, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Milli Mücadele’ye ve Milli Mücadele’de Samsun’un önemine yapmak istediği vurgu nedeniyle, onun sembolik doğum günü olarak kabul edilmektedir. Çünkü Samsun, Atatürk için bağımsızlığa ve Cumhuriyet’e atılan ilk adımdır. 

Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NAKSAM) olarak biz de; Aziz Milletimizin ve tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 101. yılını kutluyoruz ve başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm Şehit ve Gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.